Maart 28, 2017 We schrijven op deze website regelmatig over interessante autonieuwtjes. Zo vertelden we je onlangs nog dat Nederlandse vrouwen het liefst een autoritje zouden maken met Humberto Tan, en dat de Peugeot 308 SW de populairste leaseauto onder mannen is. Maar wat nu als je zelf een auto wilt kopen? Dan ga je de auto die je op het oog hebt natuurlijk eerst uitgebreid bezichtigen en testen. Valt hij in de smaak? Tijd om te onderhandelen over de prijs! Dat laatste kan echter nog knap lastig zijn. Met de volgende onderhandeltips ben je in ieder geval goed voorbereid.

Wat is de auto die je op het oog hebt waard?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het kopen van een auto, is wat deze eigenlijk waard is. Verdiep jezelf in het merk en het type auto dat je wilt kopen. Vergelijk online bijvoorbeeld eens wat tweedehands aanbiedingen en let daarbij vooral op het bouwjaar en de kilometerstand. Besef wel dat wanneer je van plan bent om je auto bij een merkdealer of autohandelaar te kopen, deze vaak duurder is dan de auto's die je op het internet ziet. Daar staat tegenover dat je bij professionele autoverkopers een behoorlijke garantie en service mag verwachten.

Wat is de inruilwaarde van je huidige auto?

Bezit je op dit moment al een auto? Dan doe je er goed aan om vooraf te bepalen wat de inruilwaarde daarvan is. Op de website van de ANWB kun je gratis de waarde van je auto berekenen. Omdat deze waarde dichter bij de verkoopwaarde dan bij de inruilwaarde ligt, moet je er wel rekening mee houden dat de eigenlijke inruilwaarde lager uit zal vallen. Eventueel kun je langsgaan bij een aantal autobedrijven om te kijken welke inruilprijs zij bieden. Mocht je een auto van hetzelfde merk willen kopen, dan loont het soms om je auto in te ruilen bij een merkdealer. Meestal ben je echter voordeliger uit wanneer je je auto zelf verkoopt.

Auto - verkopen - onderhandelen - tips - Lifestyle.nl - inruilwaardeWat is je budget?

Heel belangrijk om te doen vóórdat je gaat onderhandelen is het bepalen van je budget. Je creëert hiermee voor jezelf een sterke onderhandelingspositie, omdat je je zo niet kunt laten verleiden tot deals die op het eerste gezicht voordelig lijken, maar dat misschien niet zijn.

De onderhandeling zelf

Als je je budget hebt bepaald en een idee hebt van wat je auto waard is, kun je beginnen met het onderhandelen. Laat de andere partij altijd het eerste bod doen. Op het moment dat je zelf over de prijs begint, geef je namelijk een koopsignaal af. De verkoper weet dan dat hij de auto waarschijnlijk wel aan je kwijt raakt. Kom je toch in een situatie terecht waarin je het eerste bod moet doen? Zeg dan gerust dat je nog even na wilt denken over het aanbod en intussen verder kijkt bij andere aanbieders. De verkoper zal hierdoor eerder geneigd zijn om de prijs omlaag te doen. Probeer in eerste instantie af te dingen op de prijs van de auto zelf. Hier valt namelijk de meeste winst te behalen. Vaak bieden handelaars in plaats van een korting op de auto bepaalde extra's aan, zoals een gratis mattenset of dakdrager. Vraag je vooraf af welke extra's écht toegevoegde waarde voor je zouden hebben, en ga alleen in op het aanbod als je er ook echt iets aan hebt.

Leg de aankoop vast

Ben je mondeling een bepaald bedrag overeengekomen? Zorg er dan voor dat je dit bedrag zwart-op-wit hebt voordat je een betaling doet. Dit doe je met behulp van een koopovereenkomst en kwitantie. Ook moet je ervoor zorgen dat het kenteken op jouw naam komt te staan. Je kunt hiervoor terecht bij het Kentekenloket.
Tags